
I’m asked regular-
ly about whether 
commissions re-
ceived by an advi-
sor on the sale of  

life insurance and/or investment 
products for his or her own per-
sonal use are taxable.

A 2003 tax case—Delisle v The 
Queen, 2003 TCC 751—dealt with 
such an advisor.

Gilbert Delisle, an executive at 
Sun Life, became self-employed af-
ter leaving in July 1998, and could 
no longer remain a member of the 
Sun Life pension plan. As a result, 
in 1999, he transferred the com-
muted value of his Sun Life pension 
to a locked-in retirement account. 
This transaction entitled him to a 
sales commission of $9,800, which 
was reported to him on a Sun Life 
T4A, among other commissions he 
earned that year.

On his 1999 tax return, Delisle 
claimed an offsetting deduction 
for the $9,800 as a “fee expense” 
incurred for the purpose of  earn-
ing commission income.

Delisle testified that he relied on 
the Canada Revenue Agency’s long-
standing administrative policy, as 
articulated in its Interpretation 
Bulletin IT-470R “Employees’ 
Fringe Benefits.” Under the head-
ing “Amounts not to be included 
in income,” paragraph 27 reads: 
“Where it is the practice of  an  
employer to sell merchandise to 
employees at a discount, the ben-
efits that an employee may derive 
from exercising such a privilege are 
not normally regarded as taxable 
benefits . . . A commission received 
by a sales employee on merchandise 
acquired for the employee’s per-
sonal use is not taxable. Similarly, 
where a life insurance salesperson 
acquires a life insurance policy, a 
commission received by that sales-
person on that policy is not taxable 
provided the salesperson owns that 
policy and is obligated to make 
the required premium payments 
thereon.”

But in Delisle’s case, the CRA 
disagreed and maintained the com-
mission was taxable as business 
income because he was a self-em-
ployed broker and not an employee, 
and thus IT-470R, which deals 
specifically with employees, simply 
didn’t apply. Furthermore, because 
Delisle didn’t buy a life insurance 
policy, the example of a life insur-
ance policy wouldn’t apply.

To determine whether an ex-

pense is deductible from business 
income, the judge stated it must be 
incurred for the purpose of  earn-
ing business income. Since Delisle’s 
commission was incurred for the 

purpose of  a personal investment 
in his own RRSP, it didn’t qualify 
as a deductible business expense.

Notwithstanding the fact that the 
court is “not bound by the contents 
of interpretation bulletins,” the judge 
ruled that the IT Bulletin simply  
did not apply. Not just because it 
doesn’t apply to self-employed work-
ers, but because it is meant to apply  
only where the advisor acquires a 
product “for personal protection 
and not as an investment.”

This reasoning is interesting as 

it appears to imply that the prod-
uct being purchased is the reason 
behind the taxability of the com-
mission, as opposed to whether  
or not the individual advisor  
was an employee or was self- 
employed.

This is in contrast with the 
reasoning behind CRA’s long- 
standing administrative position 
(CRA View 9618085) on the tax-
ability of  securities commissions 
earned by an advisor on his or her 
own personal trading.

In that technical interpretation, 
the CRA distinguishes between ad-
visors who purchase life insurance, 
effectively acquiring the product 
at a discount equal to the normal 

insurance premium less the sales 
commission, and advisors who buy 
securities for their own accounts.

An advisor employed with a se-
curities firm doesn’t actually acquire 
his or her employer’s product, but 
rather a “product” in the market-
place (i.e. the exchange). As a result, 
the CRA stated its position in the 
IT Bulletin dealing with merchan-
dise discounts would not apply,  
resulting in the securities commis-
sion being fully taxable.	 AER
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c o u rt   re  p o rt

If a life insurance  
salesperson acquires  
a life insurance policy,  
the commission he 
receives on that policy  
is not taxable.
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